Z šafránové farmy (o pěstování a sklizni šafránu)

Šafrán setý

Pěstování a kvalita

Šafrán podléhá klasifikaci jeho kvality, což je dáno tím, jak je „čistý“. Je důležité, aby se do šafránu dostaly pouze blizny příslušné rostliny a nikoli další její části. Stejně tak při jeho sklizni, zpracování a balení je potřeba se vyvarovat kontaminaci nečistotami, prachem atp. Při nákupu je vodítkem barva. Nejkvalitnější šafrán by měl mít temně rudý odstín, stejnou intenzitu odstínu na všech svých částech. Pokud barva kolísá v rámci jednoho balení, jsou do šafránu přimíchány pravděpodobně jiné části rostliny, které ale nemají kýžený efekt ani obarvitelnost.

Odhaduje se, že na 1 kg sušeného šafránu je potřeba 170 000 květů.

Možná vám na zahrádce také roste krokus, pravděpodobně půjdu ale o okrasný druh. Krokusů jsou desítky druhů, ale  jediný použitelný pro kuchyň a zdraví je crocus sativus a kvete na podzim a pozná se podle toho, že každý květ má uprostřed 3 červené blizny.

 

safran_farm

 

Největším vývozcem šafránu na světě je Irán, až 95% světové produkce je právě z této země.  V Iránu potkáte šafrán doslova na každém kroku, šafrán je součásti perského jídelníčku, medicíny a také kultury. V období sklizně jsou vidět šafránové farmy v plném rozkvětu, krásně fialové květy krokusů rostou na políčkách v úhledných řadách.

Sklizeň probíhá na podzim na přelomu října a listopadu a trvá maximálně 3 týdny. Během tohoto krátkého období se sklízí květy na šafránových farmách, následně jsou z nich vystřihávány blizny. Po usušení a zabalení je šafrán připraven ke konzumaci nebo k transportu až třeba do České republiky.

15

Šafrán, který můžete koupit na našem eshopu dovážíme přímo z šafránových farem v Íránu. Díky osobním kontaktům s pěstiteli můžeme zaručit trvalou vysokou kvalitu tohoto koření.

safran_modre1