Použití šafránu

Šafrán můžete použít jak do jídla, tak pro přípravu lahodných nápojů.

Použití šafránu je jednoduché, vypijte denně hrnek čaje (může být jakýkoli – černý, zelený, ovocný....) se špetkou šafránu nebo zalijte teplou vodou pouze šafrán a uvidíte sami.

První co vás může překvapit je krásná oranžová barva nápoje, následně na vás dýchne specifické šafránové aroma.

Výtečné je použít šafrán do polévek, například květáková získá dokonale žlutou barvu. Stejně tak lze přidat šafrán nebo výluh ze šafránu do rýže, do masa, masových a zeleninových směsí atp., ale také do sladkých jídel.  Veškeré pokrmy tak získají krásnou zlatavou optimistickou barvu a nezaměnitelnou chuť. Šafrán se tak může stát sluncem vašeho života.

Návod na používání šafránu:

1/ Použijte několik kousků šafránu (nitek šafránu) přímo do jídla, které potřebujete ochutit či obarvit (polévka, rýže, koláče, sladkosti),
nebo
2/ šafrán nechte vylouhovat a používat po dobu jednoho týdne.
Osvědčený postup je:
- Dejte trochu šafránových nitek do hmoždíře a pečlivě ho rozemelte (můžete ho drtit s trochou cukru nebo vložte kostku cukru).
- Potom smíchejte asi jednu čajovou lžičku směsi s polovinou sklenice horké vody).
- Zakryjte a nechte louhovat několik minut.
Objeví se spousta krásné šafránové barvy a šafránový nálev je připraven k použití. Tuto kapalinu můžete skladovat v uzavřené sklenici v lednici po dobu jednoho týdne.

 Zde najdete praktické recepty vaření se šafránem.

 

10