Jmenuji se šafrán aneb šafránová pohádka

Jmenuji se šafrán. Nejsem ani doktor Štěpán Šafránek z básníků, ani syn Libušky Šafránkové. Jsem koření a pocházím z Persie. Vyrostl jsem na horách, kde je drsné klima a spousta sluníčka. Právě díky těmto unikátním podmínkám  mám spoustu kvalit.

Tak za prvé, jsem krasavec. Mám krásnou tmavě rudou barvu. Když mě namočíte do vody, dokážu ji očarovat na oranžovo zlatavou barvu, zároveň jí dodám nezaměnitelné aroma a chuť. To je jedna z mých předností.

Za druhé, jsem užitečný. Prozradím Vám, co se mnou všechno můžete udělat:

Úplně nejjednodušší je mě promnout mezi dvěma prsty, případně podrtit mezi dvěma lžičkami nebo v hmoždířku a přimíchat do jídla. Je dobré mě chvilku povařit, lépe potom pouštím barvu, což dělám moc rád, protože jídlo potom krásně vypadá. A také chuť jídla získá moje typické šafránové aroma. To se nedá k ničemu přirovnat, prostě mě musíte vyzkoušet, třeba v nějaké malém balení, protože moje chuť se nedá popsat.

Nebo mě zalijte horkou vodou, přidejte med nebo cukr, a získáte tak lahodný čaj, u kterého si parádně odpočinete.

Přimíchal jsem se i do černého a zeleného čaje. Příprava je stejná jako u obyčejného čaje. Stačí nás zalít vroucí vodou a po pár minutách jsme k pití.

Umím vnést nádhernou barvu do rýže a také ji ochutit, speciálně do té z mojí země. Tu tam pěstuje jedna rodinná farma s dlouhou tradicí, kousek do Kaspického moře.

Jak mě ještě můžete použít, ólala, recepty jsou Vám k dispozici.

 

Zazvonil konec - ať dobré chuti není konec.

 

Safran_1_gram_Iransky