Historie šafránu

Šafrán - Červené zlato

Ano, červené zlato je označení pro nejvzácnější koření světa. Koření, které používala Kleopatra do svého osobního parfému, koření, kterým barvívali mniši svoje roucha. Co víme o šafránu?

Říká se v našich krajích „jako šafránu“. Ano, šafránu opravdu stačí několik částeček a obarví vám nápoj nebo čaj nebo pokrm do krásné žlutooranžové barvy. Šafrán má nezaměnitelné aroma, které dodá jídlu výjimečnou chuť.

 

Šafrán – perská medicína

Šafrán odpradávna používali Peršané, ale i jiné národy Orientu, Egypta atd. Šafrán je dnes znám více jako koření, ale tvoří významný prostředek tradiční perské medicíny. Šafrán se používá na harmonizaci funkce ženských a mužských pohlavních orgánů a na kvalitu sexuálního života, konkrétně na zlepšení erekce a potence. Šafrán ovlivňuje kvalitu spermií. U žen harmonizuje menstruační cyklus a zmírňuje průběh premenstruačního syndromu (PMS).

Další významné použití šafránu je na nervový systém, protože obsahuje látky, které pomáhají při stavech deprese, používá se i při alzheimerově chorobě a dalších psychických obtížích. Dává se při zánětech zubu i jiných, a v neposlední řadě je šafrán oblíbené afrodisiakum.

Alexandr Veliký používal šafrán do jídla i na obklady a koupele na rány svých vojáků.

7