Recepty se šafránem ZDARMA - ke každé objednávce posíláme brožurku! Vánoce: Abychom Vaše balíčky mohli doručit do Vánoc, pošlete nám prosím objednávky do 17.12.2019. Po tomto datu budeme také odesílat, ale nemůžeme zaručit včasné doručení. Osobní odběr v centru Brna je možný do 23.12.2019.

O naší rýži

Čím je naše rýže zvláštní

Věděli jste, že na světě existuje více než 40 000 druhů rýže? Obecně však v podstatě existují dva druhy: kulatozrnná a dlouhozrnná. Rýže, kterou nabízíme v našem eshopu je dlouhozrnná a konkrétně perský druh Aromatic Tarom (podobná naší Basmati). Pochází z rodinné farmy z oblasti Kaspického moře. Má výraznou, čistou rýžovou aroma a velmi dobře chutná i samotná bez masa či zeleniny. 

 

Proces pěstování rýže

Proč je tato rýže taková výjimečná a voňavá? Hlavním důvodem je to, že pochází z druhé kultivace. Pojďme se tedy podívat na to, jak se pěstuje rýže. První kultivace začíná v únoru, kdy se semínka rýže sázejí do vody, přikryjí se fólií a nechají se vyrůst. V březnu už rýže dosahuje výšky přibližně 20 cm a přesazuje se na rýžová pole v trsech, které jsou od sebe vzdáleny asi 20 cm. Rýže naroste do výšky 140 - 150 cm, využívá se však pouze vrchních 20-25 cm, podobně jako například pšenice. V červenci se rýže sbírá pomocí kombajnů a odváží do továrny na další zpracování.

Vzhledem k tomu, že rýže vyžaduje hodně vody, půda je promočená a není možný přístup autem na pole, rýže se z polí odnáší ručně na velkých fóliích, kterou táhnou muži a následně ji nakládají na auta. Celý proces pěstování trvá asi 6 měsíců.

 ryze na farme

Druhá kultivace

Druhá kultivace začíná hned v červenci, kdy se zasadí semínka do vody. Na konci července se rýže opět přesazuje na rýžová pole a v říjnu se sbírá. Tento druhý proces je rychlejší, než při první kultivaci
(Cca 4 měsíce), protože intenzivně svítí slunce, voda je teplá, dny jsou dlouhé, což přispívá nejen k rychlejšímu růstu a dozrávání rýže, ale uvedené faktory ovlivňují i ​​chuť a vůni rýže. Lze tedy říci, že díky sluníčku je rýže z druhé kultivace voňavější a chutnější.

ryzove pole 

Recepty s rýží

Recept na přípravu výborné šafránové rýže najdete brzy v našich receptech na blogu. Je však třeba podotknout, že tato rýže při přípravě vyžaduje více vody, než jsme zvyklí používat (přibližně 2 sklenice vody na 1 sklenici rýže). Výborně chutná připravena spolu s dřišťálem obyčejným nebo směsí sušených bylinek, namixovaných přímo pro rýži. Dřišťál i směs bylinek rovněž najdete v našem eshopu.

 ryze basmati z farmy

Skladování naší rýže

Je zcela čistá, bez přidaných chemikálií a proto má i své nároky na uskladnění. Je třeba ji skladovat na suchém a chladném místě, protože teplo její nesvědčí. Vzhledem k tomu, že není stříkaná žádnou chemií, která by ji chránila před škůdci, delší působení na teplém místě by mohlo způsobit napadení rýže hmyzem.

 

Zakoupit rýži na eshopu.