Šafrán

Šafrán setý

(Crocus sativus), je hlíznatá, velmi stará kulturní rostlina z čeledi (Iridaceae) kosatcovité, pěstovaná pro blizny svých květů, které jsou vysoce ceněným kořením. Pochází ze západní Asie. Na podzim kvete fialovým květem, v každém květu jsou tři nitkovité, 2-3cm dlouhé purpurově rudé blizny, které se sklízejí ručně, odštípnutím. Květina má fialovou barvu a šest okvětních lístků. Použitelná část rostliny vyskytující se na trhu pod názvem šafrán je pestík červeno – oranžové barvy uprostřed.

Odhaduje se, že ze 145 000 květů se vyprodukuje pouze 1kg sušeného šafránu!


KOUPIT ŠAFRÁN

Šafrán je velmi ceněným kořením známým již od starověku pro svou barvu, chuť a léčivé vlastnosti. Dle nařízení EU vám k šafránu můžeme uvést následující tři zdravotní tvrzení. Doporučujeme vám, abyste si více informací o výhodách šafránu našli na internetu.

- Správná funkce ženských orgánů – menstruační cyklus, premenstruační syndrom

- Správná funkce mužských orgánů – erekce, kvalita spermií, potence

- Harmonizace a psychická stabilita duševního zdraví, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.


Použití šafránu:

A - Můžete použít několik kousků šafránu přímo do jídla,  které potřebujete ochutit či obarvit (polévka, rýže, koláče, sladkosti).

B – Nejlepším zpsůobem, jak použít šafrán je vyluhovat ho. V tomto případě postupujte následovně:

1, Dejte trochu šafránu do hmoždíře a pečlivě ho rozemelte (můžete ho drtit s trochou cukru nebo vložte kostku cukru)
2, Potom smíchejte asi jednu čajovou lžičku směsi s polovinou sklenice horké vody)
3, Zakryjte a nechte louhovat několik minut

4, Objeví se spousta šafránové barvy a šafránový nálev je připraven k použití. Tuto kapalinu můžete skladovat v uzavřené sklenici v lednici po dobu jednoho týdne.

Recepty a kuchařské tipy pro vaření se šafránem ZDE.