Šafránová rýže s brambory
Ingredience:
Basmati nebo jiná dlouhozrnná rýže – 500g, šafrán ½ lžičky brambory 2-3ks, olej, sůl.
Postup:
Propláchněte rýží dvakrát ve studené vodě a poté nechte namočenovou v teplé osolené vodě 30-60minut, poté vodu přelijte přes cedník. Nalijte čistou vodu do nepřilnavého hrnce zhruba do poloviny a přiveďte k varu. Přidejte rýži a sůl dle chuti a pokračujte ve vaření, dokud rýže nezměkne. Přidejte olej a šafránový nálev (špetku šafránu rozdrťe a smíchejte v šálku s trouchou horké vody).Na dno hrnce položte plátky brambor a přidejte rýži. Přes rýži přidejte několik lžic
oleje Zakryjte a vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Pokud dobu vaření o něco prodloužíte,na dně hrnce se vytvoří křupavá vrstva brambor a rýže.